Vind je voetentherapeut

Deze lijst is niet up to date: Yvonne Bontekoning en Hans Gerritsen zijn gestopt met hun praktijk. De website is onderconstructie.

Steeds meer podologen, podotherapeuten, fysiotherapeuten en voettherapeuten zien voetentraining en het dragen van minimalistisch schoeisel als therapie. Onderstaand vind je therapeuten die de voet als fundament zien voor een gezond lichaam en het belangrijk vinden om aan sterke voeten te werken. 

Goedvoets is geen keurmerk of legt geen eenzelfde werkwijze op. Alle aangesloten voettherapeuten hebben hun eigen werkwijze en behandelen de voeten vanuit hun eigen achtergrond. Wel zijn ze allen bekend met voetentraining en behandelen zij voetklachten niet enkel door te ondersteunen, maar ook door de voet weer actief te krijgen.

 

Ben je zelf een therapeut en werk je met deze vorm van therapie, meld je dan aan via ons contactformulier. Schrijf een korte beschrijving van hoe jij te werk gaat en wat jij klanten kan bieden op voetentherapie. Wij kunnen dan beoordelen of je bij onze visie aansluit en vermelden we jouw op deze pagina.

 

Groningen (1)

Friesland (1)

Drenthe (2)

Overijssel (2)

Flevoland (0)

Gelderland (3)

Utrecht (2)

Noord-Holland (3)

Zuid-Holland (5)

Zeeland (0)

Noord-Brabant (4)

Limburg (1)

 

 

 

Zuid-Holland

 

Ik ben sportpodoloog en houd mij bezig met voetklachten in relatie tot sporten en wandelen. Sterke voeten gaan samen met een goede sportprestatie en minder blessures. Afhankelijk van het soort voetklacht bepaal ik samen met je hoe we voetentraining, zolentherapie, Easy Taping en (minimalistisch) schoeisel inzetten om de voetklachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. Bij hardloop gerelateerd voetklachten speelt ook de looptechniek vaak nog mee in een te grote belasting. Ik ben een pionier in het vakgebied van de bewegingsanalyse voor hardlopers en fietsers en sinds 2013 in de natuurlijke voet en voetentraining. Voetentraining is een gezond alternatief voor steunzolen. Ik ben één van de initiatiefnemers van deze site over gezonde voeten. En ik heb al tientallen lezingen aan fysiotherapeuten en (sport)podologen over natuurlijke voeten en voetentraining gegeven.

Wetenschappelijke kennis over sportblessures, bewegingsanalyse, schoeisel, sportzolen en voeten vind ik heel belangrijk. Daarom duik ik regelmatig de literatuur in om de stand van zaken rond een bepaald onderwerp in kaart te brengen. Hier schrijft ik dan een artikel over (zie elders op deze site). Geef ik lezingen en ontwikkel ik bijscholingen voor fysiotherapeuten, (sport)podologen en hardlooptrainers.

Als oefentherapeut help ik mensen van hun fysieke klachten af door ze te leren hun lichaam weer goed te gebruiken. Ik ben dus de hele dag met mensen en hun lichaam (en geest!) bezig, maar die voeten die vergat ik altijd een beetje. Tot ik maart 2014 met mijn man natuurlijkhardlopen.nl (webshop voor barefootschoenen, schoenen zonder demping en zonder steun) overnam.  Ik ging de schoenen zelf dragen en merkte hoe slap mijn voeten waren. Voor mijn doorgezakte voeten had ik ook steunzolen. Maar na enige tijd dragen van de barefootschoenen werden mijn voeten sterker en verdween de spierpijn en mijn steunzolen liggen al heel lang ongebruikt in de kast, nergens meer voor nodig.
Inmiddels zijn de voeten een vast onderdeel in mijn therapie en doe ik met veel mensen voetspieroefeningen. Tevens weten steeds meer mensen mij te vinden om te werken aan een goede houding die ik ze leer  toepassen tijdens het dagelijks leven, wandelen en hardlopen.

Ons lichaam is ooit ontworpen om te overleven in het wild, maar de input die we ons lichaam geven is nu zoveel anders. We zitten oneindig op een stoel, rijden overal met de auto naartoe, we dragen schoenen die onze voeten ontzettend lui maken en vragen af en toe een heftige sportieve activiteit van ons lichaam.

 

Door dit levenslang verkeerde gebruik van het lichaam worden sommige spieren zwak, andere spieren overbelast en weer andere spieren te kort of te lang. Hierdoor veranderen de standen van je gewrichten en zal je lichaam klachten kunnen gaan vertonen die eigenlijk heel logisch zijn. Artrose, rugklachten, spierblessures, bekkenbodemklachten, diastase van de buikspieren, hoofdpijn, voetklachten etc etc etc.

 

Maar, je kunt ook weer leren je lichaam te gebruiken waar het voor bedoeld is. Je kunt je spieren weer zo herstellen dat ze werken in optimale lengte en je lichaam weer uitgelijnd kan bewegen. Je kan je lijf weer vaardigheden aanleren die het nodig heeft om al haar cellen gezond te maken en gezond te houden.

Al ruim 30 jaar ben ik werkzaam als fysiotherapeute.  De laatste jaren  heb ik veel opleidingen gedaan en mij gespecialiseerd in het behandelen van voet- en loopproblemen.

Vooral de opleiding Anatomy-in-Motion van Gary Ward (www.findingcentre.co.uk) heeft mijn kijk op het functioneren en de invloed van de voeten op het hele lichaam aanzienlijk veranderd.

Voeten zijn de basis van het lichaam en de basis van mijn therapie. Voeten beïnvloeden bijna alle andere bewegingen in het lichaam. In onze westerse maatschappij zijn de meeste voeten “vastgelopen”, bewegen niet meer goed. Oorzaken hiervoor zijn het dragen van stevige schoenen, zooltjes en het lopen op vlakke ondergronden. Hierdoor hoeven voetspieren niet meer te werken en worden lui. Het gevolg is doorgezakte en/ of stijve voeten. Als de voeten niet meer goed bewegen, kunnen alle gewrichten daarboven ook niet meer doen wat ze horen te doen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan in knie, heup, rug, en schouder. Het behandelen van deze klachten zal niet tot een oplossing leiden, omdat de oorzaak van de klacht niet behandeld wordt. 

Voet in beweging is een praktijk voor fysiotherapie met een holistische kijk. Ik wil verder kijken dan de klacht. De mens met zijn klacht is het uitgangspunt van mijn behandeling. Dit past bij mijn visie als mens en fysiotherapeut. Omdat de plaats van de pijn in de meeste gevallen niet de plaats van de oorzaak is, geeft lokaal behandelen vaak geen of slechts tijdelijke verlichting.

Als de voeten weer in beweging komen, kan het hele lichaam beter gaan functioneren en kunnen de klachten verdwijnen.

In de afgelopen 12 jaar heb ik mij door bijscholen kunnen specialiseren. Ik denk dat wanneer je het over voet problemen hebt anders moet gaan denken. Ik noem dat basis denken. Het basis denken heb ik mogen leren van Mida Schutte. Zij heeft er voor gezorgd dat ik mij gespecialiseerd heb in het totaal denken. Dit begint bij de voeten. Sterke, soepele voeten kunnen zich aanpassen aan elk terrein en zijn een noodzakelijk fundament voor je lichaam.
De systemen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van regelmatig en gevarieerd bewegen. Onze huidige leefgewoontes, zoals b.v. te veel en te lang zitten, schoenen met een voorgevormde binnenzool dragen ect. beperken je bewegingsvrijheid. Alsof je de hele dag in een korset of gips zit!
Samen gaan we de natuurlijke bewegingen van de voet herstellen. Zelf kan je er voor zorgen dat je gehele lichaam zich gaat herstellen. Dit is een heel proces, maar geeft uiteindelijk de bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten terug. De oefeningen zijn niet nieuw, maar de wijze waarop je ze bij mij uitvoert wel. Als je spieren weer de juiste spanning aannemen dan zal je je ook weer gedragen voelen zoel fysiek als mentaal en kunnen je gewrichten zonder beperking bewegen.

Ik ben fysiotherapeute en manueel therapeute en loop al jaren hard op minimaal schoeisel, zijnde een soort balletschoentjes waar mijn tenen niet meer in aparte vakjes zitten, maar helemaal de ruimte hebben. Zodra het warmer weer wordt, loop ik het liefst blootvoets door de duinen en op het strand. Ik ben verkocht, zeg maar. 

 

In mijn werk heb ik dezelfde passie. Ik laat het lichaam vrij en maak het lichaam vrij, althans dat probeer ik. Dat gaat vrij aardig, dankzij de opgedane kennis vanuit de opleiding Manuele Therapie van der Bijl en de cursus Drie-Dimensionale Mobilisatie technieken, de D.A.M.-Methode. 

 

Ik werk al jaren met deze methoden en ik zie de resultaten onder mijn handen verschijnen. 

Ik behandel de klachten met hele zachte mobilisaties van de gewrichten van in dit geval de voet, de enkel en het onderbeen en toch wel vaak ook de heup, het bekken en de onderrug. Vanuit de opleiding MT van der Bijl ben ik gewend om holistisch te werk te gaan en daarom ook andere delen van het lichaam te onderzoeken en als het nodig is ook te behandelen. Ik weet dat een bijvoorbeeld een nekklacht voort kan komen uit een voetprobleem en visa versa.

 

De therapie die ik toepas, leidt tot verbetering van de mobiliteit van de voet en verbetert tegelijk ook de over- of ondermatige spanning in de spieren en als geheel zal het een daling geven van de pijnklachten waar de patient over het algemeen mee komt. Daarnaast geef ik de patient altijd oefeningen mee om de vergrootte mobiliteit  en herwonnen spierkracht te onderhouden. 

Soms is het nodig om de enkel te ondersteunen met behulp van het tapen van de enkel, het gebruik van een enkelbrace  of een ondersteuning voor de voet zoals een gelhakje of een zachte steunzool, maar dat is meestal voor tijdelijk. Het doel is zo natuurlijk mogelijk te gaan belasten, zonder hulpmiddelen en dat is vaak ook haalbaar. 

Please reload

Noord-Holland

 

Ik ben al weer wat jaren werkzaam als zelfstanding registerpodoloog in Schagen en behandel cliënten  (sporters en niet sporters) met voetklachten  en daaraan gerelateerde houdingsklachten en terugkerende blessures. Waar ik in eerste instantie vooral therapiezolen maakte en stevige schoenen propagandeerde  ben ik nu een enthousiaste therapeut die voetoefeningen voorschrijft bij jong en oud.  De kunst is om weer gezonde, sterke  voeten te krijgen die goed in balans zijn. Hiervoor gebruik ik verschillende mogelijkheden, voetoefeningen, zolentherapie, taping en schoenadvies. Maar ook vaak het advies om voorzichtig meer op blote voeten of op minimalistisch schoeisel te gaan lopen om de voet harder te laten werken en dus sterker te maken zodat je niet afhankelijk wordt van steunzolen. Ook kijk ik naar je looppatroon en/of looptechniek om die te verbeteren om nieuwe klachten te voorkomen. 

In de afgelopen 12 jaar heb ik mij door bijscholen kunnen specialiseren. Ik denk dat wanneer je het over voet problemen hebt anders moet gaan denken. Ik noem dat basis denken. Het basis denken heb ik mogen leren van Mida Schutte. Zij heeft er voor gezorgd dat ik mij gespecialiseerd heb in het totaal denken. Dit begint bij de voeten. Sterke, soepele voeten kunnen zich aanpassen aan elk terrein en zijn een noodzakelijk fundament voor je lichaam.
De systemen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van regelmatig en gevarieerd bewegen. Onze huidige leefgewoontes, zoals b.v. te veel en te lang zitten, schoenen met een voorgevormde binnenzool dragen ect. beperken je bewegingsvrijheid. Alsof je de hele dag in een korset of gips zit!
Samen gaan we de natuurlijke bewegingen van de voet herstellen. Zelf kan je er voor zorgen dat je gehele lichaam zich gaat herstellen. Dit is een heel proces, maar geeft uiteindelijk de bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten terug. De oefeningen zijn niet nieuw, maar de wijze waarop je ze bij mij uitvoert wel. Als je spieren weer de juiste spanning aannemen dan zal je je ook weer gedragen voelen zoel fysiek als mentaal en kunnen je gewrichten zonder beperking bewegen.

Ik ben Monica Minck, fysiotherapeute en bewegingswetenschapper. Vanuit mijn studies ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in voeten. Ik werk in mijn eigen praktijk in Oase Feelgood & Cure Center in Purmerend, in praktijk FIA in Alkmaar  en in het zwembad de Zaangolf , Koog a/d Zaan.

Ik werk als fysiotherapeute, met specialisaties voor scoliose oefentherapie volgens methode Schroth, manuele therapie volgens Mulligan Concept en hydrotherapie in therapeutische zin.

Ik houd me bezig met  3 dimensionaal bewegen van het lichaam op een actieve, betrokken manier, zodat mensen er met de huiswerkoefeningen ook mee verder kunnen trainen. Tevens bespreek ik hoe mensen zelf kijken naar hun eigen houding en bewegen om kennis en ontstaan van patronen helder te krijgen.

Ik  behandel een diversiteit aan klachten. Veel klachten zijn weer terug te voeren tot een verkeerde houding en verkeerd bewegen; daar  hoort advies over schoenen en voeten bij.

 

Ik informeer, adviseer en begeleid mensen om de functie van de voeten met gerichte oefeningen de voeten sterker te maken. Hierdoor verbetert de balans. Ik adviseer mensen soepele schoenen te dragen, zodat de voeten hun eigen aanspanningsvolgorde van botten en spieren kunnen volgen. Ik geef daarbij voetoefeningen om de spieren in de voet te versterken. Hierdoor verbetert de houding en de balans van het lichaam.

Tevens ben ik Pilates trainer, voor 40 plussers met nek-, schouder- en rug klachten. Mensen met evenwichtsproblemen  kunnen aan valpreventie werken d.m.v. Pilates oefeningen. Tijdens de pilateslessen komen altijd oefeningen voor de voeten aan bod. Ik werk met spierversterkende oefeningen, houdingsbewustzijn, adembewustzijn en ontspanningsoefeningen om de hele keten van verbindingen binnen het menselijk lichaam te activeren.

Tevens geeft ik fysiotherapeutische begeleiding in het water van het therapeutische zwembad ‘Zaangolf’ in Koog aan de Zaan. Door het oefenen in water wordt  de mens uitgedaagd zijn balans en zullen ketenbewegingen verbeteren. Op de juiste manier afwikkelen van de voeten is in het water met minder gewicht op de voeten en zonder schoenen goed te oefenen.

Please reload

Utrecht

 

Al vanaf dat ik kon lopen liep ik altijd op blote voeten, we woonden namelijk in de tropen. Als 2-jarige kon ik volgens mij moeder blootvoets over koraal lopen. Helaas is daar niet veel van over, maar voeten hebben mij wel altijd geïntrigeerd. Sinds ik yoga ben gaan doen en daarna de opleiding tot somatic practisioner werd mijn interesse verder gewekt. Door de voet niet alleen functioneel te zien, maar ook energetisch (gronden), kun je veel betekenen voor mensen. In mijn behandelingen neem ik de voet altijd mee, hoe beweegt de voet en de enkel, hoe staan de tenen, hoe gegrond is iemand? Je kunt het niet los zien van elkaar, je staat en loopt immers altijd op je voeten, ze zijn je basis.

Ik ben Fred van Alphen, fysiotherapeut en manueel therapeut. 
Ik werk voor een grote fysiotherapiepraktijk in Vleuten. Hier zie ik regelmatig mensen met hardloopblessures. Hardlopen is ondanks stretching en core stability programma's een van de meest blessuregevoelige sporten. Met zooltjes en aangepaste schoenen kan de voet in een andere stand gebracht worden waardoor de (overbelaste) pezen kapsels en banden worden ontzien. Wat mijns inziens nog te weinig wordt gedaan is verbeteren van de voetfunctie door mobilisatie van de gewrichten en specifieke voetentraining.
In mijn werk als manueel therapeut ben ik natuurlijk vooral gespecialiseerd in het functioneren van de wervelkolom. Nog niet zo lang geleden kregen mensen met lage rugklachten het advies om enkele weken op bed te gaan liggen. Nu weten we dat dit op de lange termijn meer schaadt dan goed doet. Hierdoor wordt tegenwoordig bij rugklachten het advies gegeven aktief te blijven. Ik denk dat hetzelfde gezegd kan worden voor de voet. Door vooral de diepe voetspieren te trainen wordt de voetenstand en het bewegingsgevoel in de voet beter.
Ik informeer mensen met blessures over de functie van de voeten en met gerichte oefeningen leer ik mensen de voeten sterker te maken. Hierdoor verbetert de balans.
Naast mijn werk ben ik bezig met de masteropleiding in de manueel therapie. In deze opleiding wil ik onderzoeken of ik de adviezen en training ten aanzien van voeten meer body kan geven met wetenschappelijke onderbouwing.

Please reload

Noord-Brabant

 

Aan de hand van lezingen van Margriet Wijma en Yvonne Bontekoning heb ik me verdiept in het oefenen van de voetspieren. Bij rug- en nekklachten werk ik vaak met spierversterking van de intrinsieke musculatuur met erg goede resultaten. Het toepassen van de theorie bij de coretraining is toepasbaar op de voet (en de hand). Deze principes integreer ik in toenemende mate in de praktijk. Ik zie goede vooruitgangen en ben helemaal enthousiast geraakt. Intussen is de samenwerking met podotherapeuten versterkt om ook oefentherapie aan te bieden en niet alleen zooltjes voor te schrijven. Zooltjes worden afgebouwd nadat middels oefentherapie de voet versterkt is (en de bogen hun veerkracht weer terugkrijgen). Patiënten zien zelf ook snel resultaat en daardoor wordt mijn enthousiasme steeds groter. Ik ben gestart om bij claudicatio patiënten hetzelfde toe te passen. 

Mijn naam is Mina van Brunschot en ik ben Restorative Exercise™ Specialist, pilatestrainer en psoaskenner.
Op mijn alignmentLAB leer je jezelf uitlijnen om je lichaam biomechanisch, op natuurlijke wijze te laten functioneren.
De systemen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van continu en gevarieerde beweging. Moderne leefgewoontes zoals chronisch stoelzitten en schoenen met een hak dragen beperken je bewegingsvrijheid enorm. Alsof je de hele dag in het gips zit!
Sterke, soepele voeten kunnen zich aanpassen aan elk terrein en zijn een noodzakelijk fundament voor je lichaam.
De oefeningen van  Restorative Exercise™ evalueren en corrigeren de bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten. De oefeningen zijn niet nieuw, maar de wijze waarop je ze uitvoert wel.  Zodra je spieren weer op de natuurlijke rustlengte komen, kunnen je gewrichten zonder frictie bewegen, ben je sterker, leniger en behoud je je zelfredzaamheid.
Ik geef je ook psoasontspanningsoefeningen en zelfmassagetechnieken met zachte schuimrollen en balletjes. Je krijgt tips die je tijdens je dagelijkse bezigheden kan toepassen om verdere slijtage en klachten te voorkomen. Training is te volgen in Neerpelt, Asten, Aalst-Waalre, via downloads of skype.

Gedurende de tijd dat ik nu werk in de particuliere praktijk en het verpleeghuis ben ik erachter gekomen dat sommige symptomen veroorzaakt worden vanuit de geest. Dit geldt natuurlijk niet voor alle klachten. Bij een gebroken pols met duidelijke oorzaak zal ik u uiteraard behandelen met behulp van fysiotherapie. Echter als u bijvoorbeeld kuitkrampen heeft en uit onderzoek is gebleken dat uw doorbloeding e.d. in orde zijn, kan het goed zijn dat u niet letterlijk, maar figuurlijk teveel op uw tenen loopt. Het is mijns inziens op dat moment erg belangrijk om dan niet alleen de symptomen te verminderen, maar er ook voor te zorgen dat de oorzaak gevonden wordt en deze uitgesloten kan worden. 

Als fysiotherapeut opgeleid in de GDS spierketting filosofie heb ik een bijzondere invalshoek van waaruit ik klachten of problemen kan bekijken, interpreteren en behandelen.
Ik geloof dat veel chronische problemen tot stand komen, en blijven bestaan, door onwetendheid op meerdere vlakken. Tekort aan bruikbare kennis van het lichaam en het niet in staat zijn om te voelen wat er in het lichaam gebeurt spelen een grote rol. Mensen zijn vaak totaal onbewust van de bewegings- en spanningspatronen die hun klachten veroorzaken. Ze staan er machteloos tegenover.
Ik kan je helpen de gevoelslink te leggen tussen de manier waarop je je lichaam gebruikt en je klacht. Tijdens dit leerproces wordt de vicieuze cirkel: lichaamsgebruik-klacht doorbroken en je krijgt inzicht en middelen om jezelf te helpen. Door het lichaamsgevoel aan te spreken heb je een kans om te veranderen en te herstellen. Je staat minder machteloos ten opzichte van de klacht als je leert voelen hoe je deze kan beïnvloeden, als je leert deze te begrijpen.

Please reload

 

Gelderland

Van huis uit ben ik gestart met sportfysiotherapie en inmiddels ben ik ook kinderfysiotherapeut. Ik heb mijn eigen praktijk en krijg steeds vaker voetklachten (ook kinderen en jeugdigen) in de praktijk. Vanuit mijn eigen interesse in het Barefoot hardlopen en wandelen, ben ik adviezen gaan geven bij voetklachten en sportblessures. Inmiddels positief resultaat gezien van het trainen van de voetspieren. 

Ik ben fysiotherapeut en podoloog. In mijn zoektocht naar een goede therapie voor de voeten ben ik bij de podologie terecht gekomen. In eerste instantie maakte ik veel zolen, nu gaat dit vaak in combinatie met voetspieroefeningen. Soms wordt er alleen geoefend.
Ik ben er, mede door eigen ervaring, achter  gekomen dat voetspieroefeningen goed kunnen helpen om de voetklachten te laten verdwijnen. Na een periode van intensief oefenen heb ik de podologische zolen weer uit mijn hardloopschoenen kunnen doen en loop ik blessurevrij.
Door voetproblemen kunnen er in de benen en rug klachten ontstaan. Het voetonderzoek wordt ook bij deze klachten gedaan.

In de afgelopen 12 jaar heb ik mij door bijscholen kunnen specialiseren. Ik denk dat wanneer je het over voet problemen hebt anders moet gaan denken. Ik noem dat basis denken. Het basis denken heb ik mogen leren van Mida Schutte. Zij heeft er voor gezorgd dat ik mij gespecialiseerd heb in het totaal denken. Dit begint bij de voeten. Sterke, soepele voeten kunnen zich aanpassen aan elk terrein en zijn een noodzakelijk fundament voor je lichaam.
De systemen in het menselijk lichaam zijn afhankelijk van regelmatig en gevarieerd bewegen. Onze huidige leefgewoontes, zoals b.v. te veel en te lang zitten, schoenen met een voorgevormde binnenzool dragen ect. beperken je bewegingsvrijheid. Alsof je de hele dag in een korset of gips zit!
Samen gaan we de natuurlijke bewegingen van de voet herstellen. Zelf kan je er voor zorgen dat je gehele lichaam zich gaat herstellen. Dit is een heel proces, maar geeft uiteindelijk de bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten terug. De oefeningen zijn niet nieuw, maar de wijze waarop je ze bij mij uitvoert wel. Als je spieren weer de juiste spanning aannemen dan zal je je ook weer gedragen voelen zoel fysiek als mentaal en kunnen je gewrichten zonder beperking bewegen.

Please reload

Overijssel

 

Een opmerking, gemaakt door een orthopeed in 2007, was voor mij de aanleiding om te gaan nadenken over voeten en 'wat die eigenlijk doen'.
Basis van mijn nadenken over 'voeten' is het geloof in een Schepper en een ontwerp, gevolgd door de volgende gedachten;
Dan bestaat het niet dat ik alleen kan lopen op dure schoenen.
Alles wat ik zie in de voet zegt iets over de functie want er is over nagedacht.
Een voet is geschikt voor elk soort terrein, voor elke richting en ik kan er mee springen, dansen, rennen, snel omkeren en remmen.
Uiteindelijke resulteerde dit in een behandelvorm met een nieuwe insteek, en bij meerdere patiënten, met een positief effect.In 2012 is er een samenwerkingsverband ontstaan met Heetkamp orthopedische schoentechnieken in Wapenveld. Eén keer per 2 weken is er een gecombineerd spreekuur. In bijzijn van een cliënt wordt overlegd wat de mogelijkheden voor fysiotherapie kunnen zijn. Dit kan zijn naast de schoentechniek, bijvoorbeeld bij steunzolen of aangepaste schoenen. Maar ook in plaats van de schoentechnische mogelijkheden. Meestal wordt dan eerst gestart met fysiotherapie, wat vaak al voldoende afname van de klachten geeft.

Ik ben registerpodoloog en houd me vooral bezig met voetklachten die gerelateerd zijn aan wandelen. Ik ben op dit moment bezig om een wandeltrainingsprogramma op te zetten, zowel in-real-life, als online. Daarnaast werk ik samen met een gespecialiseerde kinderfysiotherapeute, waarin ik mijn skills uit de kinderpodologie inzet.

Ik wil de voetentraining graag inzetten in mijn trainingsprogramma en inmiddels ben ik deze ook aan het integreren in de podologiepraktijk zelf. Ik zoek graag samen met mijn cliënt uit, welke behandeling het beste past bij de mogelijkheden van mijn cliënt. Waarvoor kun je terecht? Wandelschoenencheck, (wandel)schoenadvies, wandelsessies, siliconenortheses, steunzolen of therapiezolen, voetentraining, wandeltraining en lezingen/workshops omtrent alles wat met wandelen te maken heeft. Ik ben ervan overtuigd, dat we onze voeten kunnen trainen, waardoor er minder voetklachten ontwikkeld worden. Ik werk samen met een gerenommeerde schoenwinkel, waar ik wandelschoenadvies op maat kan geven.

Please reload

Friesland

 

Als fysiotherapeut en manueeltherapeut was ik me nooit zo bewust van het belang van de voet. In 2013 ben ik gestart met de (voor fysiotherapeuten verkorte) opleiding tot registerpodoloog. Deze heb ik in 2015 succesvol afgerond. Sinds de start van deze opleiding ben ik steeds meer het belang in gaan zien van een soepele, sterke, stabiele voet als basis voor de rest van het lichaam.
Hiermee breng ik mezelf natuurlijk wel in een spagaat, want als registerpodoloog worden we opgeleid om steunzolen aan te meten en te verkopen. Echter als iemand bij mij komt met knie- of rugklachten verstrek ik toch ook niet meteen een brace of korset??  
Mijn scriptie ter afronding van de opleiding tot registerpodoloog heb ik geschreven over "Foot Core Stability training" bij Hallux Valgus. Met de verdere uitwerking van deze scriptie hoop ik aan te kunnen tonen dat voetvorm en -functie te trainen zijn.
Mijn behandeling zal altijd een combinatie zijn van alle vaardigheden uit mijn rugzak; een steunzool als het even niet anders kan, maar zeker in combinatie met fysiotherapie en (voetspier)oefeningen om de voet soepel en sterk te maken. 

Please reload

Groningen

 

Inmiddels ben ik ruim 9 jaar werkzaam als fysiotherapeut in een grote particuliere praktijk. De laatste jaren heb ik mij steeds meer verdiept in het behandelen van voet- en beenklachten. Om meer kennis over voetklachten en behandelmogelijkheden te verkrijgen heb ik de opleiding tot (register)podoloog voltooid. Per individu kan gekozen worden voor een combinatie van passieve ( rekken, massagetechnieken, mobiliseren, steunzolen) en actieve (training van romp, benen en voeten) behandelstrategieën om de klachten zo snel mogelijk te verhelpen en nieuwe klachten te voorkomen. Waar mogelijk kunnen de steunzolen in een later stadium worden afgebouwd. Dit leidt tot goede resultaten bij diverse sporters, mensen met staande beroepen et cetera.
Indien nodig sta ik voor u klaar om uw klachten en de mogelijkheden met u door te spreken!

Please reload

Limburg

 

Al ruim 25 jaar werk ik met veel plezier in onze sportzaak (Wilsport Sittard). Zelf ben ik een fervent sporter en nog elke dag help ik graag sporters om net zo te kunnen genieten van hun sport. Ik ben 'klassiek' opgeleid als sportpodoloog, maar kon mij niet vinden in de uitgangspunten van de opleiding. In 2015 heb ik alsnog sportpodologie B gehaald. Een van de onderdelen van Sportpodologie B is het vervaardigen van sportzolen op maat. Ik heb lang getwijfeld of ik dat wel wilde, maar heb uiteindelijk toch de knoop doorgehakt. Mijn doel is kennis op te doen en zo sporters beter te kunnen helpen. 

In de praktijk zie ik vaak sporters met onnodige (loop-)blessures. Vaak is de oorzaak een zwakke looptechniek en disbalans in het lichaam.  Incidenteel wordt de blessure veroorzaakt door verkeerde sportschoenen. Ik ben voorstander van het aanpakken van de oorzaak. Samen met de sporter ga ik aan de slag om hem voorgoed van zijn vervelende blessure af te helpen. 
Om deze reden ben ik in 2013 ChiRunning instructeur geworden. ChiRunning maakt lopers bewust van hun houding en ze krijgen echt meer plezier in het lopen. Ik noem het mindfull running; je leert luisteren naar je lichaam. Daar draait het uiteindelijk om.
Verder ben ik trainer van Start to Runners, in dat geval breng ik beginnende lopers meer Natural Running bij.  Bij Yvonne Bontekoning, mede grondlegger van GoedVoets, heb ik de cursus hardlooptechniek gevolgd. Door middel van video analyse leg je de zwakke schakels in lichaam en looptechniek bloot, mogelijke risicofactoren voor sportblessures.

Voetengym kende ik in eerste instantie niet, maar past perfect in het plaatje. Alle spieren kun je trainen. Mooie sterke voeten voorkomen veel klachten en blessures.
In het najaar hoop ik een eigen praktijkruimte te hebben en wil ik mij graag aansluiten bij Stichting Loop, zodat clienten hun therapie vergoed kunnen krijgen.

Please reload

Drenthe

 

Ik ben Gerd Beumer, werkzaam fysiotherapeut bij Move2be in Hoogeveen. Ik zie op deze praktijk alle voet- en enkelklachten.

 

De voeten, een lichaamsdeel waar weinig aandacht aan wordt geschonken. Jammer, want de voeten zijn de basis van je lichaam! Gezonde en sterke voeten geven je een sterke basis en zijn essentieel voor een natuurlijk en pijnvrij looppatroon.

 

Helaas ervaren veel mensen klachten aan hun voeten, mede door onze hedendaagse levensstijl en de moderne schoen. De moderne schoen vervormt onze voeten naar een onnatuurlijke stand en maakt onze voetspieren lui en zwak. De oplossing in mijn ogen? Het trainen van onze voeten en enkels om ze opnieuw de kracht te geven die ze verloren zijn!
 

Dit is wat ik dagelijks doe in mijn werk. Samen met mijn patiënten de verloren kracht in de voeten terugwinnen middels kracht- en mobilisatieoefeningen. Op deze manier help ik dagelijks patiënten hun sterke en gezonde voeten terug te krijgen. Zelf loop ik zoveel mogelijk op blote voeten en waar nodig trek ik mijn minimalistische schoenen aan. Ik sta volledig achter deze visie en daarom en hoop via deze weg meer mensen te kunnen helpen hun gezonde voeten terug te krijgen!

Ik ben inmiddels 32 jaar als fysiotherapeut in Klazienaveen, Drenthe werkzaam. Mijn interesse ligt met name bij de enkel- en voetklacht. In 2014 heb ik de opleiding sportpodologie gevolgd. De behandeling bij mensen met voetklachten bestaat o.a. uit actieve voetspiertraining eventueel in combinatie met de inlay van Superfeet of Stepforward Orthotics. Op het gebied van de enkel, en hieraan gerelateerde voetklachten, heb ik alle mogelijke cursussen gevolgd in binnen- en buitenland. Zo ben ik ook in aanraking gekomen met het maken van voetafdrukken (statisch en dynamisch) en loopanalyse. Naast gericht voetspiertraining actief  (De voet doet ertoe van Yvonne Bontekoning en Margriet Wijma en beschreven in de Fysiopraxis juni 2016 door Y. Bontekoning) en passief mobiliseren en manipuleren van de voetgewrichten krijgen de patiënten een training in de oefenzaal gericht op kracht, propriocepsis en balans/stabiliteit. In 2014 heb ik aan de AvP de opleiding Sportpodologie gevolgd en het afgelopen jaar tevens de cursus Blessurepreventie Hardlooptechniek en de verdiepingscursus bij Yvonne Bontekoning.

Please reload