Zijn steunzolen nog nodig?

 

Steunzolen bij voetklachten.

Bij gezonde en sterke voeten zijn ze niet nodig. Steunzolen worden vaak voorgeschreven bij voetklachten. Echter, dit is een passieve oplossing. D.z.w de voet wordt ontlast, waardoor er geen pijn meer is, maar de voet wordt niet sterker gemaakt. Hierdoor word je afhankelijk van de steunzool en wordt de voet langzaam nog zwakker.

Bij veel voetklachten helpt voetentraining ook, zoals bij voorvoet-, peesplaat, achillespees, binnenste voetboog en beginnende grote teen klachten. Bij een Morton's Neurom (verdikte beknelde zenuw), ernstige grote teen klachten, sterk verdund fatpad en voorvoetklachten of chronische enkel in stabiliteit is vaak een combi van zolentherapie en voetentraining aan te raden.

 

In overleg met de voetentherapeut kan een steunzool ook tijdelijk zijn. Soms is het nodig om de voet eerst pijnvrij te krijgen, voordat er getraind kan worden. De steunzool wordt dan tijdelijk ingezet en weer afgebouwd. 

 

Waarom steunzolen voor 2 voeten?

Steunzolentherapie betekent vaak dat je voor beide voeten een zooltje krijgt aangemeten. Echter, waarom een voet ondersteuning geven die geen klachten heeft? Of waarom een hele voet ondersteunen als je alleen pijn aan de voorvoet hebt? In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om voor beide voeten hele zolen aan te laten meten. Soms kan een los element zoals een steuntje onder de voorvoet of een opvulling in de binnenste voetboog onder de inlegzool van de schoen al voldoende zijn. Zo wordt alleen daar ondersteund waar het direct nodig is. Hopelijk tijdelijk, in combinatie met voetentraining.

 

Steunzolen tijdens sporten.

Sommige belastingen zijn zo groot voor de voet, zoals bijvoorbeeld sporten, dat de voet in het dagelijks leven prima zonder een steunzool kan, maar dat er alleen voor het sporten een steunzool nodig is. Uiteraard in combinatie met voetentraining en minimalistisch schoeisel in het dagelijks leven.

 

Minder afhankelijk worden van steunzolen.

Heb je al steunzolen, maar je wilt er minder/niet meer van afhankelijk zijn, dan kan je het zolen-gebruik langzaam afbouwen, vaak in combinatie met voetentraining en het steeds meer gaan dragen van minimalistisch schoeisel. Wij raden aan dit in overleg met een voetentherapeut genoemd op deze site te doen.

 

Tot slot.

Vaak worden steunzolen geadviseerd in combinatie met stevige (stugge) schoenen. Dit is lang niet altijd nodig. In Finland heeft men bijvoorbeeld al veel ervaring met minimalistische zooltjes in minimalistische schoenen. De voet moet zoveel mogelijk flexibel kunnen blijven functioneren en alleen daar waar echt nodig een (lichte) ondersteuning.