Wie zijn wij en waarom deze site?

De beheerders van deze site zijn door hun werk overtuigd geraakt dat veel mensen niet weten hoe gezonde voeten er uit zien en wat jezelf kunt doen om gezonde voeten te houden of terug krijgen. Het doel van deze site is om een ieder die meer wil weten over wat goed voor je voeten is onafhankelijke informatie te verschaffen. We willen transparant zijn over wie ze zijn en waarom ze zich in willen zetten voor gezonde voeten.

Yvonne Bontekoning

 

Ik ben register-sportpodoloog en bewegingsanalist en heb dagelijks met voetklachten te maken. In de hardloopwereld werd begin 2000 barefoot running opgepikt onder invloed van enkele (wetenschappelijke) publicaties. Blootvoets hardlopen zou tot minder blessures leiden. Ik volg het wetenschappelijk onderzoek naar sportschoenen, (sport)steunzolen en ondergrond, omdat ik mijn adviezen graag baseer op wetenschappelijk onderbouwde kennis en mijn praktijkervaring. Ik vroeg mij af waarom blootsvoets imiterend schoeisel en blootsvoets hardlopen zo werd gepromoot, terwijl de belasting voor de voeten veel groter is dan bij de dagelijkse activiteiten en wandelen. Ik vroeg me af waarom er niets eerst werd ingezet op versterken en soepeler maken van de voeten in het dagelijks leven. In dezelfde periode zat ik op een congres bij een lezing van een evolutiebioloog over voeten. Daar leerde ik dat altijd ongeschoeide voeten er anders uitzien en dan de voeten die in mijn opleidingsboeken stonden. Mijn interesse was gewekt en ik ging het uitzoeken. Mijn bevindingen heb ik gepubliceerd in een artikel in het vakblad voor voetzorgverleners De Medische Voet. Dit artikel is ook op deze site te downloaden. Diverse klanten heb ik weer pijnvrij en zonder steunzolen gekregen met oefeningen en veel blootsvoets (of op sokken) in huis lopen. Maar ik geloof nog meer in preventieve zorg. Zorg goed voor je voeten, zodat je geen voetklachten krijgt. Laat kinderen zoveel mogelijk blootsvoets of op sokken lopen, of anders op zo flexibel mogelijk schoenen.

Liesje Thienpont

 

Ik ben beweegcoach en agent voor Feelmax Benelux (Finse minimalistische schoenenfabrikant). Vanuit mijn passie voor beweging en interesse in het menselijk lichaam heb ik me geschoold tot sportinstructeur en gymlerares en ben ik steeds werkzaam geweest als docent in verschillende beweginsvormen. Tijdens het lesgeven kwam ik in aanraking met teensokken van Feelmax en het positieve effect van deze sokken op de voet. Dit heeft zich doorgezet in een hele ontdekkingsreis van een, op het eerste gezicht, klein bewegingsapparaat, namelijk de voet. Vooral de inzichten van de effecten op de rest van ons lichaam wanneer we dit apparaat zijn werk ontnemen, heeft mij enorm verrast. Onze voeten zijn een meesterwerk van techniek die gemaakt zijn om te bewegen vanuit een ongekende flexibiliteit en veerkracht. Waarom sluiten wij onze voeten dan op in onze schoenen? Waarom denken wij dat onze voeten stevige schoenen nodig hebben? Waarom behandelen wij voetklachten enkel in passieve vorm door ondersteuning en kijken we niet meer naar de mogelijkheden om voeten weer actief te krijgen door ze juist in beweging te zetten of te leren ontspannen? Onze voeten zijn de fundering van ons lichaam. Sterke voeten zijn het begin van een sterk lichaam.

Voor mij werd het heel duidelijk dat de voet nood heeft aan vrijheid. De stap naar de wereld van de vrije voet en minimalistische schoenen was niet meer groot vanuit deze nieuwe inzichten. 

Met deze site hoop ik op meer vrije voeten in de wereld.

 

Fred van Alphen

 

Ik ben Fred van Alphen, fysiotherapeut en manueel therapeut. 

Ik werk voor een grote fysiotherapiepraktijk in Vleuten. Hier zie ik regelmatig mensen met hardloopblessures. Hardlopen is ondanks stretching en core stability programma's een van de meest blessuregevoelige sporten. Met zooltjes en aangepaste schoenen kan de voet in een andere stand gebracht worden waardoor de (overbelaste) pezen kapsels en banden worden ontzien. Wat mijns inziens nog te weinig wordt gedaan is verbeteren van de voetfunctie door mobilisatie van de gewrichten en specifieke voetentraining.

In mijn werk als manueel therapeut ben ik natuurlijk vooral gespecialiseerd in het functioneren van de wervelkolom. Nog niet zo lang geleden kregen mensen met lage rugklachten het advies om enkele weken op bed te gaan liggen. Nu weten we dat dit op de lange termijn meer schaadt dan goed doet. Hierdoor wordt tegenwoordig bij rugklachten het advies gegeven aktief te blijven. Ik denk dat hetzelfde gezegd kan worden voor de voet. Door vooral de diepe voetspieren te trainen wordt de voetenstand en het bewegingsgevoel in de voet beter.

Ik informeer mensen met blessures over de functie van de voeten en met gerichte oefeningen leer ik mensen de voeten sterker te maken. Hierdoor verbetert de balans.

Naast mijn werk ben ik bezig met de masteropleiding in de manueel therapie. In deze opleiding wil ik onderzoeken of ik de adviezen en training ten aanzien van voeten meer body kan geven met wetenschappelijke onderbouwing.

Vincent Barink en Esther Poelen

 

Wij zijn Vincent en Esther en we hebben allebei ruime ervaring met 'barefoot' lopen en ons lichaam trainen. Vincent loopt al sinds 2009 trails en wandelingen op blote voeten of FiveFingers. Hij geeft met enige regelmaat clinics Barefoot Running of wandelen op blote voeten. Daarnaast is hij sinds enkele jaren betrokken bij de organisatie van het Barefoot Evenement, elk voorjaar in Hilversum. Esther heeft eind 2015 na 25 jaar haar steunzolen en stevige schoenen afgezworen en heeft sindsdien zorgvuldig haar voeten en enkels getraind. Hierdoor is ze af van haar blessures waar steunzolen nooit tegen geholpen hebben en weet ze als geen ander hoe je je lichaam sterker kunt maken door te trainen en bewegen op natuurlijke wijze. De afgelopen jaren heeft ze zich steeds verder verdiept in de wering van het menselijk lichaam en voeten in het bijzonder.

Wij zijn de oprichters en eigenaren van Barefoot & More, Lifestyle Store in Arnhem. De veelzijdige barefoot winkel met een zeer ruim assortiment barefootschoenen, teensokken, voetenverzorgingsproducten waaronder ook teenspreiders, en andere aanverwante artikelen.