Waarom minimalistische schoenen?

 

Een minimalische schoen laat de voet zoveel mogelijk bewegen zoals bij het blootsvoets lopen. De voet bestaat uit heel veel botjes en gewrichten en is daardoor enerzijds heel flexibel en vormt zich gemakkelijk naar de ondergrond, anderzijds heel rigide zodat je niet omvalt. Hoe minder schoen, hoe natuurlijker de voet kan bewegen. 

Wij raden aan om kinderen van jongs af aan blootsvoets of op minimalistisch schoeisel te laten lopen, zodat de voeten gezond en sterk worden. Voor volwassenen is vaak een gewenningstraject nodig om dagelijks op minimalistisch schoeisel te kunnen lopen. Vaak in combinatie met oefeningen om de flexibiliteit te vergroten en bepaalde voetspieren te versterken.

 

Kenmerken minimalistische schoenen

Schoenen worden al snel minimalistisch of barefootstyle genoemd. Dit is waar je op moet letten als je dergelijke schoenen wilt aanschaffen:

 

 • Dikte van de zool

 • Flexibiliteit van de zool

 • Stevigheid omsluiting hielbeen (zgn. hielkap)

 • Demping van de zool

 • Hak t.o.v. voorvoet hoogte

 • Flexibiliteit van het bovenwerk

 • Breedte van de schoen bij de tenen

 • Hoogte teensprong

 

Een schoen die het blootvoets lopen het beste imiteert is een schoen die:

 • Helemaal vlak is (geen hak en geen teensprong) zoals je op blote voeten staat

 • De dunst mogelijk combinatie slijtzool, tussenzool en inlegzool heeft. De dunste is o.a. Feelmax met een 1,3 mm slijtzool, maar nog wel met een 1-2 millimeter inlegzool.

 • Geen versteviging van de hiel heeft.

 • Zo flexibel is dat hij helemaal kan worden opgerold

 • De vorm heeft van een natuurlijke voet. Dus breed bij de tenen en ruim om de voet.

 

Deze schoen beschermt de voet alleen. Geen steun, geen demping.

Behalve schoenen zijn er overigens ook slippers en sandalen in het minimalistische segment.

 

Wennen aan minimalistische schoenen: opbouwende of afbouwende strategie in schoenkeuze

Voeten die niet gewend zijn om regelmatig op sokken of blote voeten te lopen op een harde ondergrond, hebben gewenning nodig (en soms ook flexibiliteits- en versterkingsoefeningen). Dit kan door te beginnen met enkele minuten per dag op de meest minimalistische schoen te lopen en dat heel geleidelijk op te bouwen. Dit is de opbouwende strategie.

 

Maar je kunt ook in je schoenkeuze een afbouwende strategie hanteren. Hierbij kies je op basis van de hierboven genoemde variabelen voor minimalistisch schoeisel een aanpak van steeds:

 • minder hakhoogte 

 • minder teensprong (gaat veelal samen met hakhoogte)

 • flexibelere zool en bovenwerk en minder stevigheid van de hielkap 

 • dunnere zool en minder demping

 

Een goed schoen om mee te beginnen is bijvoorbeeld de Trail Glove 4 (of Parkway) van Merrell. Deze heeft geen hielverhoging, maar nog wel een zool van 10 mm dik en minimale ondersteuning. Deze schoen bestaat in enkele varianten en is geschikt als dagelijkse sneaker, maar ook als wandel- en hardloopschoen, zowel op de weg als onverhard.

 

Verder spelen mee in schoenkeuze:

 • Activiteit (dagelijkse bezigheden, wandelen, fitness, hardlopen). Hoe hoger de belasting hoe langer het duurt voor de voet gewend is aan helemaal minimalistisch. Voor sporten is het lang niet altijd de beste keuze om helemaal minimalistisch te gaan. Je wilt natuurlijk ook geen blessures krijgen. Bedenk dat je de meeste tijd op schoenen loopt bij de dagelijkse dingen en het werk. En vooral op het werk vaak de slechtste (nette) schoenen draagt.

 • Dikte van vetkussen onder de voet. Het vetkussen is bij gezonde voeten 2 cm. Alleen door intensief gebruik blijft het vetkussen intact. Wordt de voet te veel verwend met zachte dempende zolen, dan vermindert het vetkussen en dat komt niet meer terug. Bij toenemend gebruik (op harde ondergrond) komt er wel iets terug maar van een ander materiaal.

 • Enkelflexibiliteit (o.a. bij schoenkeuze voor hardlopen). Hardlopers die op minimalistisch schoeisel willen gaan hardlopen, moeten bij “knie-muur testje” 14 cm halen. Zet voet ca. 14 cm met tenen van de muur en duw knie naar de muur. Let op dat je niet gaat draaien in de heupen en de hak niet van de grond komt. Haal je dit niet dan komt de kuitspier en achillespees bij hardlopen op minimalistisch schoeisel te veel op rek. 

 

Wandelen en hardlopen op minimalistische schoenen: kleinere staplengte en hogere frequentie

Blootvoets of op minimalistisch schoeisel is het niet meer prettig om op je hak te landen bij wandelen of bij hardlopen. Onze natuurlijk demping (bursae) zit voor wandelen onder de hiel aan de voorzijde en bij hardlopen in de elasticiteit van de midden- of voorvoet. Om zo te landen moet je met kleinere passen wandelen of hardlopen en meer passen per minuut maken. Dit zorgt voor een kleinere staplengte. In het begin ga je langzamer wandelen of hardlopen, omdat je dit niet gewend bent. Na verloop van tijd ontdek je een lichtere en snellere pasfrequentie, die je weer in een normale wandel- of hardloopsnelheid brengt. Deze nieuwe manier van lopen zal in zijn totaliteit veel lichter en gemakkelijker aanvoelen. Het wordt een moeiteloze beweging.

 

Merken

Casual: o.a. Vivobarefoot, Vibram FiveFingers, Leguano, Joe Nimble, Merrell, Feelmax, Ahinsa (gebruik kortingscode VOAK voor 5% korting), Freet, LEMS, Luna Sandals, Xeroshoes, Zemgear, Sole Runner, Tadeevo, The Drifter Leather, Wildling en Papoutsi


Wandelen: o.a. Merrell, Vivobarefoot, Joe NimbleFeelmax, Vibram FiveFingers


Hardlopen: o.a. Vibram FiveFingers, Merrell, Vivobarefoot, Feelmax, Joe Nimble

Winkels

Barefoot & More (Arnhem)
Anyones Running (Tilburg)

De Trek (Hoorn & Amsterdam)