Voetklachten: vorm- en functieverlies door het dragen van schoeisel. 

 

In de westerse wereld komen veel voetklachten voor. Met voetklachten gaan we naar de podoloog of podotherapeut en laten steunzolen aanmeten. Vaak zijn we dan een tijd van de pijn af, maar kunnen we soms niet meer zonder zooltjes en soms helpt het niet. De steunzool ondersteunt de voet daar waar de voet zwak is geworden en van stand/vorm is veranderd. Als dit heel erg wordt, volgt een operatie door de orthopeed. Bijv. bij een Hallux Valgus en zere grote teen knok. Dit zijn de standaard therapien bij voetklachten. Een alternatieve therapie is voetentraining en het aanpassen van je schoeisel. Eventueel in combinatie met steunzolen.

 

Hier bespreken we veel voorkomende klachten waarbij ook voetentraining en minimalistisch schoeisel als therapie kunnen worden ingezet. Zoek hier uw therapeut die openstaat voor deze alternatieve aanpak.

 

Een aantal voetklachten op een rij:

Hielspoor en ingezakte voorvoet

Hallux Valgus

Platvoeten, naar binnen zakkende voeten

Kniepijn

Achillespees

Fatpad, de vetkussentjes onder de voet

Zere rug, nekpijn

 

 
Hielspoor en ingezakte voorvoet

Veel mensen krijgen last van wat in de volksmond hielspoor wordt genoemd of een ingezakte voorvoet. Hielspoor geeft pijn onder de voet bij het hielbeen. Het betreft irritatie en soms ontsteking van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Vooral in de ochtend bij het opstaan en na een tijdje zitten is dit pijnlijk. Verkorte kuitspieren door een verhoogde hak t.o.v. de voorvoet in de schoen hangen ook samen met peesplaat klachten.

De ingezakte voorvoet geeft pijn of een beurs gevoel bij de bal van de voet of dove of slapende tenen. Het begint heel licht en wordt in de loop van de tijd erger, omdat belasting en hersteltijd steeds verder uit balans raken.

Deze twee klachten vinden beiden hun oorzaak in een slechte voetvorm en - functie. Door de schoenen verkorten de spieren aan de bovenzijde van de wreef en de kuit en verslappen de spieren onder de voet die de tenen naar de grond moeten drukken. Met als gevolg dat de tenen te veel omhoog gericht staan en het buigpunt van de tenen (de ballijn) meer druk krijgt. Dit rekt ook de peesplaat onder de voet weer op. Door het stugge schoeisel (zool en bovenwerk) verliest de voet ook zijn flexibiliteit en dempende/verende functie waardoor de peesplaat continu overrekt wordt en kan gaan irriteren.

 

Op deze site staan 9 oefeningen die je kan doen om je voeten weer sterk te maken. Na ca. 6 weken dagelijkse oefeningen moeten de klachten aan peesplaat en voorvoet al minder worden. Tijdelijk kan je gebruik maken van zooltjes om de voet te ontlasten. Als de voet sterker en flexibeler is geworden, kan je de zooltjes weer afbouwen. Onderhoud de terug gewonnen voetvorm en -functie door zoveel mogelijk minimalistisch schoeisel te dragen of blootsvoets of op sokken te lopen. Of anders door de oefeningen regelmatig te blijven doen.

 
Hallux Valgus

Een grote teen die steeds verder naar buiten gaat staan, hangt aantoonbaar samen met het dragen van schoenen met te smalle neuzen. In de niet-geschoeide bevolking heeft maar 2% van de mensen een (lichte) hallux valgus. Bij de geschoeide bevolking zien we dat de scheefstand toeneemt met het aantal jaren dat schoenen worden gedragen. Maar ja, het modebeeld is zeker voor dames pumpachtig schoeisel. Het recept voor voetklachten! Preventie is het beste recept. D.w.z. vanaf de babytijd alleen maar blootsvoets imiterend schoeisel met een ruime neus en maar af en toe "net" schoeisel. Heb je een beginnend hallux valgus, dan kan je er in elk geval voor zorgen dat het niet sterker wordt. Verder zijn maatregelen zoals het gebruik van teenspreiders, teensokken, (rekbare) medical tape om de hallux valgus stand wat terug te dringen.

 
Platvoeten, naar binnen zakkende voeten

Het ontstaan van platvoeten en naar binnen zakkende voeten hangt samen met het dragen van (te ondersteunend) schoeisel in de jeugdjaren. Door de schoenen krijgen de voetspieren onvoldoende de kans om sterker te worden. Bij kinderen die nog nooit op schoenen hebben gelopen blijkt veel vaker een normale voetboog voor te komen dan bij kinderen die van jongsaf schoenen hebben gedragen. Door training is de voetboog wel weer sterker te maken. 

 
Kniepijn

Sommige klachten aan de knie zijn het gevolg van een naar binnen zakkende voet. Traditioneel wordt dan een schoen met stevig hielkap eventueel in combinatie met een steunzool aangeraden. En dit werkt ook om de voet en knie beter uit te lijnen. Echter, hetzelfde resultaat kan ook met training van de voetspieren worden bereikt met een blijvend effect.

 
Achillespees

Veel mensen, maar vooral sporters en wandelaars krijgen wel eens last van hun achillespezen. Dit is een vervelende klacht, omdat de eerste signalen dat er iets overbelast wordt, vaak worden gemist. Achillespeespijn meldt zich pas de ochtend na het wandelen of sporten. Maar na enkele minuten heen en weer lopen, is de zogenaamde ochtendstijfheid weg en denk je dat er niets aan de hand is. Maar dit was het moment waarop je tot actie moest overgaan. Door het dragen van schoenen met een hak(je) verkort de kuitspier en de peesplaat. Zeker bij dames die overdag op een hakje van 3cm of meer lopen en dan 's avonds gaan sporten op een veel plattere schoen, hebben grote kans op achillespeesklachten. Een combi van stugge voeten, stugge schoenen, verkorte spieren en met grote passen wandelen, hardlopen of springen zijn dan zeer belastend voor de achillespezen.

Masseren van de voetzolen en het excentrisch rekken van de kuitspieren helpen tegen achillespeesklachten.

 

 
Fatpad; de vetkussentjes onder de voet

Een gezonde (volwassen) voet heeft een vetkussen van ca. 2,5 cm onder de voet. De natuur heeft ons voldoende schokdemping meegegeven. Behalve het vetkussen werken ook de spieren, pezen en banden als demping. Echter, het fatpad moet zich in de jeugd wel kunnen ontwikkelen. Dat kan alleen als het fatpad stootkrachten te verwerken krijgt. Zachte en dempende zolen doen het fatpad verweken. Met als gevolg dat we op latere leeftijd voorvoet pijn krijgen, omdat er geen vetkussentjes meer zitten. Dit komt vaak voor in combinatie met een ingezakte voorvoet. Als het fatpad verweekt, kan het niet meer terug getraind worden. Het kan wel weer iets dikker worden, maar de samenstelling van dat weefsel is wat anders.

 

Zere rug, nekpijn 

Gezonde voeten zijn ook belangrijk voor de rest van ons lijf. Sinds een 10tal jaren weten we via de nieuwste inzichten van wat heet de nieuwe anatomie, dat spieren als ketens werken. Zo is er een keten die loopt van onder de voet, via de hiel en de achillespees, de kuiten, hamstrings, rug naar nek en hoofd. Verkorte spieren in de voet, verkort deze hele keten, wat dus ook tot rug- of nekklachten kan leiden. Verder lopen er spierketens aan de voorzijde en aan de zijkant.